Kajsija

Spada u koštičavo voće, bogatog ukusa i arome, zbog čega je nazvana i voćem Bogova… Potiče iz Srednje Azije. Divlja kajsija još se može sresti samo u Kini, izmedju Pekinga i Kineskog zida. Latinski naziv joj je Prunus armeniaca L., što kazuje da kajsiju botaničari smatraju i nazivaju armenskom šljivom.

Najpogodnije sorte kajsija:

Kajsija je voćka umereno-kontinentalne klime. Postoji 1000 sorti kajsija, a uspešnost gajenja zavisi od pravionog odabira. Za naše geo- i klimatske uslove najpogodnije sorte su:

 • Krupna rana,  neizvesnog porekla, sazreva rano, sredinom jula.
  Madjarska najbolja, (Ungarische Beste), sazreva nedelju dana posle krupne rane.
  Čačansk pljosnata, sazreva krajem julu.
  Rojal, sazreva istovremeno kad i čačanska ili 3-4 dana kasnije.
  Kečkemetska ruža, pozna sorta, poreklom iz Holandije,  sazreva nedelju dan posle rojala.

Pored ovih sorti u Srbiji se gaje još i:

 • Ambrozija (S. Ambrogio), poreklom iz Italije,
 • Breda, poreklom iz Holandije,
 • Domaća rana, rana domaća sorta,
 • Holubova (Holubova Merunka), poreklom iz Čehoslovačke,
 • Rakovski, poreklom iz Austrije,
 • Crvena rana, domaća sorta.

Godišnja proizvodnja u Srbiji je 40.000 tona kajsija.

Lekovita svojstva

Neprskana i potpuno zrela kajsija je ukusno voće puno vitamina A i C, pa je posebno pogodna u  ishrani dece, kod malokrvnosti, problema sa očima i  kod napornog intelektualnog rada. Pored vitaminima sadrži veliku koncentraciju gvoždja i drugih minerala…

Nije pogodna za osobe  sa problemima jetre i želuca. Osobe sa reumatskim tegobama mogu je jesti kao kompot. Kod problema sa dijerejom preporučuje se kuvana u ulju. Jezgro iz koštice je takodje jestivo. Koristi se kao gorki i slatki badem protiv glista, ali se sme koristiti u malim količinama jer sadrži štetnu cijanovodoničnu kiselinu.

Sveža kajsija je idealna za čišćenje organizma od otrovnih materija.
O lekovitosti kajsije govori i podatak da je još iz davnina da su se njenim plodom lečile bolesti uha, bolovi u nosu i hemoroidi.

Sadrži: ugljene hidrate, masti, proteine, pojedine vitamine, tanine, terpene, kiseline sa najzastupljenijom limunskom kiselinom. Boja varira od žute, preko svetlo narandžaste do crvenkasto narandžaste. Ima tanku opnu, oko bogatog mesnatog dela

Korisnost kajsije

Seme kajsije koristi se kao zamena za badem. Italijanski amareto je napravljen od njih, kao i poslastičarska persipan masa.

Najzdravije su sveže. Mogu i sušene, samo se mora voditi računa da je u njima velika koncentracija šećera, a samim tim i veća kalorijska vrednost.
Najomiljeniji je pekmez od kajsija, zatim slatko, džemovi i domaći sokovi.
Kajsije se koriste i za spravljanje raznih poslastica, domaćih sladoleda, voćnih salata, voćnih torti, tartova i dr.

Od kajsija se peče i rakija, koja je visoko rangirana na listi voćnih alkoholnih pića. To je imao na umu i tim Zarićevih, pa je uvrstio u svoj proces proizvodnje. Tako je nastala i Kajsijevača Destilerije Zarić.