Geografsko Poreklo

Na obroncima planina Maljen i Povlen i izvorištu reka Skrapež i Kladorobe, smešten je grad Kosjerić i u njemu nekad čuveni podrum rakije „Povlen“, današnja Destilerija Zarić. Legenda kaže da je mesto dobilo ime po Antoniju Kosijeru, doseljeniku iz sela Kosjeri u Crnoj Gori, koji se ovde naselio sa svoja tri sina. Nakon njega, dolaskom još nekoliko porodica, polako je počelo da niče naselje krajem 18. veka, koje je status grada dobilo 1966. godine. Ovaj kraj je oduvek bio interesantan turistima zbog svojih sela i zaseoka rasutih po pitomim dolinama, na planinskim rečicama i padinama planina Maljen i Povlen. Čist vazduh, dinamičan reljef i raznolika klima, privlačili su ljude iz većih gradskih centara na odmor u netaknutoj prirodi.

Kosjerićki kraj ima veoma dugu voćarsku tradiciju po čijem kvalitetu voća je bio čuven i izvan granica zemlje. Zbog dobrih klimatskih uslova, sastava zemljišta i nadmorske visine, ovdašnje sadnice šljiva, pre svega sorti požegača, trnovača i ranka, potom i krušaka, jabuka i malina, uvek su bile veoma cenjene. Mada je poslednje dve decenije drastično smanjen uzgoj voća zbog problema niske otkupne cene, sada se sve menja. Zahvaljujući obnavljanju rakijskog podruma, ovaj voćarski kraj ne samo da je oživeo, već je i u značajnoj meri povećao broj zasada voća. Danas više od 1500 domaćinstava obnavlja i proširuje svoje zasade za potrebe Destilerije Zarić.

Imajući u vidu novu etapu u razvoju privrede koja je otpočela investicijom u destileriju rakije, lokalne opštinske vlasti su stimulisale nabavku sadnica posebnim programom za voćare, čime je definisana strategija daljeg razvoja voćarstva u ovom kraju, sa poznatim i sigurnim kupcem, Destilerijom Zarić. Porodica Zarić je stari podrum u potpunosti rekonstruisala, dogradila i tehnološki unapredila i tako ga osposobila za vrhunsku proizvodnju rakija, pre svega rakije od šljive koja ima zaštićeno geografsko poreklo, i  isokokvalitetne rakije od maline.

Comments are closed.