Kosjerić udahni svežinu…

Kosjerić je opština koja se nalazi u zapadnom delu Zlatiborskog okruga između Podrinja, Valjevske podgorine, Šumadije i Zapadnog Pomoravlja. Graniči se sa opštinama Požega, Užice, Bajina Bašta, Valjevo i Mionica. Prostire se po obroncima planina Maljena i Povlena. Ka jugu širi se do planina Crnokose i Jelove Gore. Reka Skrapež pumpa život tečući kroz kotlinu. Brežuljci, planine, cvetne i mirisne livade ispresecani su mnogobrojnim potocima i rečicama. Polja su prekrivena cvetovima lekovitih bilja, Ovo je idealno mesto za ljubitelje prirode. Na području opštine postoji grad Kosjerić I 26 sela. Sva su sela povezana asfaltiranim putevima. Najveći broj naselja je u rečnim dolinama, tamo gde prestaju šume a počinju livade. Neka sela nalaze se na nadmorskoj visini od oko 1000 metara. Kotlina u kojoj se nalazi grad nastavlja se ka jugu, ka Požegi. Od Valjeva je udaljen 46 km, a od Užica 47 km. Kosjerić se nalazi na 136 km od Beograda i 340 km od Crnogorskog primorja. Kroz grad prolazi magistralni put, a takođe i pruga Beograd-Bar. Izuzetan geografski položaj grada potvrđuje i blizina dva turistička centra ovog kraja Zlatibora (udaljen je 56 km) i Divčibara (26 km).

 

Po čemu je poznata opština Kosjerić?

Kosjerić je poznat po razvoju seoskog turizma jer obiluje veoma atraktivnim prirodnim lepotama, očuvanom prirodom i ekološki zdravim ambijentom. Domaćini se trude da ponude najbolju uslugu I lepše uslove za turiste koji dolaze u ovaj netaknuti deo prirode. Oni mogu da uživaju u šetnji, u čistom svežem vazduhu, u slušanju cvrkutanja ptica I šuštanju lišća. Porodica Jovanović iz opštine Kosjerić je dobila prestižnu nagradu “ Turistički cvet “ na ovogodišnjem sajmu turizma. Sela se prosto utrkuju ko će više gostiju dočekati I više atrakcija pokazati:

Selo Mionica je poznata po domaćim vrstama šljiva I rakija šljivovica. Meštani se bave uzgojem sljiva I malina. U brzacime reke Mionice mogu se pecati ribe klen, krkuša I plova. To daje izuzetne prednosti za sportski ribolov.

Seča Reka svoju crkvu – brvnaru iz 15-og veka.

Selo Makovište svoja izvorišta – Taorska vrela, , jedinstven izvor sa slapovima

planinske vode u zapadnoj Srbiji, visine 2 do 10 m.

 

Postoje I dva termalna izvora. Jedan je u zaseoku Despotovići u slivu reke Dubice. Njime se snabdeva olimpijski bazen u Kosijeriću, temperature vode je 21 stepen. Drugi izvor je “ Banjica” u zaseoku Spasojevići, temperatura vode je 25 stepeni. Najveću temperaturu vode ima bušotina Skakavci od 40 stepeni. Taorska vrela su hidrološki, prirodnjački I turistički najinteresantniji objekat nedaleko od Kosjerića. Selo Varda internat koji pruža sve uslove za izvođenje programa nastave u prirodi jer poseduje plantaže voća gde učenici mogu praktično videti kako se uzgaja voće.

 

Selo Kosjerić

Selo Kosjerić gde sva domaćinstva koja se bave turizmom pružaju kompletnu uslugu – privatni smeštaj u moderno nameštenim kućama u etno stilu, ekološki zdrava ishrana jer meštani sami spremaju jela od povrća ubranih sa svojih polja i gazdinstava. Meštani nude mogućnost , ukoliko su za to turisti raspoloženi da I oni učestvuju u raznoraznim aktivnostima kao što su rad u voćnjacima, rad na njivama, kosidba trave,skupljanje sena, skupljanje voća, branje kupina, malina I pečuraka, čuvanje stoke, cepanje drva, spremanje naših tradicionalnih jela ispod sača ili na žaru. Takođe turisti mogu brati šumsko voće, lekovito bilje pa od njih praviti sokove, džemove, čajeve.

Etnografske vrednosti opštine Kosjerić, izvorni narodni običaji, folklor, kulinarstvo predstavljaju se na manifestacijama i priredbama svake godine. Jedna od najznačajnijih je “ Čobanski dani “ – manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva (www.odmorukosjericu.rs/косјерић/шта-радити/манифестације)

Postoji mogućnost za planinarenje i lov na krupnu i sitnu divljač.