Kosjerić udahni svežinu…

Kosjerić je opština koja se nalazi u zapadnom delu Zlatiborskog okruga, između Podrinja, valjevske Podgorine, Šumadije i Zapadnog Pomoravlja. Graniči se sa opštinama Požega, Užice, Bajina Bašta, Valjevo i Mionica. Prostire se po obroncima planina Maljena i Povlena. Ka jugu širi se do planina Crnokose i Jelove gore. Reka Skrapež pumpa život tekući kroz kotlinu. Brežuljci, planine, cvetne i mirisne livade ispresecani su mnogobrojnim potocima i rečicama. Polja su prekrivena cvetovima lekovitih biljaka. Ovo je idealno mesto za ljubitelje prirode. Na području opštine postoji grad Kosjerić i 26 sela. Sva sela su povezana asfaltiranim putevima. Najveći broj naselja je u rečnim dolinama, tamo gde prestaju šume, a počinju livade. Neka sela nalaze se na nadmorskoj visini od oko 1000 metara. Kotlina u kojoj se nalazi grad nastavlja se ka jugu, ka Požegi. Kosjerić je od Valjeva udaljen 46 km, a od Užica 47 km. Nalazi se na 136 km od Beograda i 340 km od Crnogorskog primorja. Kroz grad prolazi magistralni put, a takođe i pruga Beograd-Bar. Izuzetan geografski položaj grada potvrđuje i blizina dva turistička centra ovog kraja: Zlatibora (udaljen je 56 km) i Divčibara (26 km).

 

Po čemu je poznata opština Kosjerić?

Opštia Kosjerić je poznata po razvoju seoskog turizma jer obiluje veoma atraktivnim prirodnim lepotama i ekološki zdravim ambijentom. Domaćini se trude da ponude najbolju uslugu i što privlačnije uslove za turiste koji dolaze u ovaj netaknuti deo prirode. Gosti mogu da uživaju u prednostima koje ne pružaju visokourbanizovane sredine i brz način svakodnevnog života: u opuštajućoj šetnji na čistom, svežem vazduhu, slušanju cvrkuta ptica i šuštanju lišća, jednostavnim stvarima koje nam uglavnom promiču. Porodica Jovanović iz opštine Kosjerić je dobila prestižnu nagradu “Turistički cvet” na Sajmu turizma 2019. godine. Kosjerićka sela se prosto utrkuju ko će više gostiju dočekati i više atrakcija pokazati:

Selo Mionica je poznato po domaćim vrstama šljiva i šljivovici. Meštani se bave i uzgojem malina. U brzacime reke Mionice mogu se pecati ribe klen, krkuša i plova. To daje izuzetne prednosti za sportski ribolov.

Seča Reka poznata je po svojoj crkvi – brvnari iz 15. veka.

Selo Makovište – po svojim izvorištima – Taorskim vrelima, jedinstvenom izvoru sa slapovima

planinske vode u zapadnoj Srbiji, visine od 2 do 10 m.

 

Postoje i dva termalna izvora na području opštine Kosjerić. Jedan je u zaseoku Despotovići, u slivu reke Dubice. Njime se snabdeva olimpijski bazen u Kosijeriću, a temperatura vode ovog izvora je 21 stepen. Drugi izvor je “Banjica”, u zaseoku Spasojevići, čija temperatura vode je 25 stepeni. Najveću temperaturu vode ima bušotina “Skakavci” – 40 stepeni. Taorska vrela su hidrološki, prirodnjački i turistički najinteresantniji objekat nedaleko od Kosjerića. Selo Varda ima internat koji pruža sve uslove za izvođenje programa nastave u prirodi jer poseduje plantaže voća gde učenici mogu praktično videti kako se voće uzgaja.

 

Selo Kosjerić

Selo Kosjerić, gde sva domaćinstva koja se bave turizmom pružaju kompletnu uslugu – privatni smeštaj u moderno nameštenim kućama u etno stilu i ekološki zdravu ishranu jer meštani sami spremaju jela od povrća ubranog sa svojih polja i gazdinstava. Meštani nude mogućnost turistima da, ukoliko su za to raspoloženi, učestvuju u raznoraznim aktivnostima kao što su rad u voćnjacima, rad na njivama, kosidba trave, skupljanje sena, skupljanje voća, branje kupina, malina i pečuraka, čuvanje stoke, cepanje drva, spremanje srpskih tradicionalnih jela ispod sača ili na žaru. Takođe, turisti mogu brati šumsko voće i lekovito bilje, i od njih praviti sokove, džemove, čajeve.

Etnografske vrednosti opštine Kosjerić, izvorni narodni običaji, folklor i kulinarstvo predstavljaju se na manifestacijama i priredbama svake godine. Jedna od najznačajnijih je “Čobanski dani” – manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva (www.odmorukosjericu.rs/косјерић/шта-радити/манифестације)

Postoji mogućnost i za planinarenje i lov na krupnu i sitnu divljač.