Rakija kraljica svih pića

Rakija kraljica svih pića

destilerija zaric

Rakije spadaju u jaka alkoholna pića, i proizvode se destilacijom prevrelog soka, masulja, komine grožđa ili drugog voća i sadrže najčešće 40%vol. alkohola. U našim krajevima počeci destilacije alkohola, odnosno pečenja rakije, zabeleženi su u XI veku. Istorija rakije kroz narednih nekoliko vekova dobija na važnosti zahvaljujući uglavnom monasima raznih hrišćanskih manastira. U početku su se destilati, odnosno rakija, koristili samo u lekovite svrhe, a kasnije i za piće i uživanje u prijatnim ukusima.

Osnovu svih jakih alkoholnih pića čini etanol ili etil alkohol. To je bezbojna i zapaljiva tečnost, ugodnog, opojnog mirisa i specifičnog alkoholnog ukusa, koji je oplemenjen ukusom voća od kog je proizvedena i koji joj daje tu posebnu ukusnu i mirisnu notu.

Vrste rakije

Ukus i miris rakije, odnosno aroma, karakteristična za svaku vrstu rakije, a zavisi od upotrebljenih sirovina. Rakija nakon procesa proizvodnje leži u specijalnim burićima kako bi dobila na posebnoj noti i poznatom kvalitetu. Rakija se može odležavati u drvenim ili staklenim, a u poslednje vreme i sudovima od inoksa. Drveni sudovi – burići se najčešće prave od hrasta (francuski, američki, a kod nas su najpoznatiji slavonski i homoljski hrast) ili od jasena, kada se želi dobiti neobojena rakija.

Sirovine koje se koriste za proizvodnju rakije

Za proizvodnju voćnih rakija se mogu koristiti gotovo sve vrste voća koje sadrže šećer (šljive, kajsije, dunje, breskve, višnje, maline, kruške itd.)

Za kvalitetnu voćnu rakiju koristi se zrelo, neoštećeno i dobro očuvano voće.

Proizvodnja rakije može da se upotpuni i drugim sirovinama, kao što su:

  •  grožđe
  •  žitarice
  •  šumski plodovi i
  •  ostali poljoprivredni proizvodi (npr. krompir)

U Srbiji se najviše proizvodi rakija od šljive i popularno se zove šljivovica, od kruške, naročito je popularna viljamovka, od jabuke – jabukovača, od kajsije – kajsijevača, od dunje – dunjevača, od jabuke – jabukovača, od grožđa – loza i komovica, od žitarica – viski i votka od krompira.

Kultura ispijanja rakije

Postoji verovanje u našoj tradiciji da je rakija dobra, odnosno “jaka” ukoliko se prilikom snažnog mućkanja napravi venac od mehurića. Takođe, poštovaoci rakije testiraju njenu vremešnost mućkajući rakiju kružnim pokretima tako da se pokvase zidovi čaše. Kapljice, tj. “suze”, otkrivaju njenu starost, što su deblje i sporije se slivaju, to je rakija starija. Rakija se pije iz malih čašica 0.3 ili 0.5 dl kako bi se u potpunosti osetila njena koncentrisana aroma. Prilikom ispijanja rakije, uživaoci nazdravljaju rečima “Živeli!” ili “U zdravlje!” Prilikom ispijanja rakije, popijeni gutljaj treba zadržati i pustiti da se lagano razlije po ustima, a zatim da se lagano sliva niz grlo. Menjajući opšti utisak, aromatski kompleks i ton, rakija na taj način dobija svoj pun raspon ukusa i postaje piće za uživanje. Među strancima su za rakiju popularni nazivi: brandy, fruit brandy, plum brandy, gin, schnapps. Ukoliko se koristi pravilno, rakija može biti lek. Za pravi užitak u ispijanju rakije, preporučuje se degustiranje u umerenim količinama, u prijatnoj atmosferi i najbolje u dobrom društvu.