Sve o rakiji

Sve što ste želeli da dnate o rakiji

Istorijat

Do 15. og veka rakija se smatrala lekom, te su je proizvodili alhemičari i apotekari koji su verovali da rakija vraća starima mladost i da produžava život. Za prihvatanje rakije kao pića koje donosi užitak poceo je Luj  IV 1514. Godine kada je dao privilegiju proizvođačima sirćeta da destilacijom proizvode I rakiju. Od XVI veka popularnost rakije je rasla povećanim brojem ratova I epidemija. Englezi su u ratu sa Holandijom davali svojim vojnicima rakiju 1581. Godine. U Aziji je rakija počela da se konzumira kao piće u XIII veku. Marko Polo I misionar Rubrik su 1297. godine zabeležili das u mongolski nomadi pili fermentisano kobilje mleko- kumis i da su ga daljim postupkom destilacije pretvarali u mlečnu rakiju- karakumis I dalje, duplom destilacijom, pojačavali jačinu te rakije. Destilacija je proces koji su poznavali još stari Grci, te je Aristotel verovao da seovim procesom čak I morska voda moze pretvoriti u pijaću. Kasnije, destilaciju su do 13.og I 14.og veka koristili alhemičari za proizvodnju parfema. U Srbiji nema kuće bez domaćina i rakije.

Vrste rakija na Balkanu

Rakija je ušla na velika vrata u sve krajeve Evrope i postal deo nacionalnog obeležja svoje zemlje. Za dobro jutro, laku noć, kao aperitiv, za obloge, skidanje temperature, flaša rakije je neizostavni deo u svakoj domaćinskoj kući. Rakija od Šljive, ili šljivovica je nacionalno srpsko obeležje.  Druga često korištena voća u grozdje (najčešće u Bugarskoj i Crnoj Gori),zatim rakije od kajsije, jabuke,smokve i dunje. Rakija od šljiva i grožđa se katkad meša posle destilacije s drugim sastojcima, kao što su trave, med, višnje i od rašastih plodova. Prepečenica je dvostruko destilirana rakija, gdje sadržaj alkohola nekad prelazi čak i 60%. Brlja je popularni naziv za jeftinu rakiju lošeg kvaliteta. Inače je rakija bez boje, osim kad se u nju dodaju drugi sastojci. Neke vrste rakija se drže u drvenim bačvama (od hrasta) zbog dodatne arome i zlatne boje. Rakiju se preporučuje piti iz posebnih malih čašica kapaciteta od 0,3 do 0,5 dl.

Jačina rakije

Načešća jačina rakije je od 40 %, a domaće idu I do 60 %. Jačina rakije se određije u volumnim procentima I u gradima. Odredjuje se po količini alkohola koji se izražava u zapreminskim delovima ili volumnim procentima, koji se obeležavaju kao % vol.Volumni procenat je broj litara čistog etanola koji se nalazi u 100 l pića. U svakodnevnom govoru jačina alkohola se često izražava u gradima. Preračunavanje se jednostavno može izvršiti pomoću jednakosti: 1 grad = 2.46 vol% Najpraktičnije i najbrže, jačina rakije se određuje pomoću alkohometra.