Geografsko poreklo

Geografsko poreklo

Na obroncima planina Maljen i Povlen i izvorištu reka Skrapež i Kladorobe, smešten je grad Kosjerić i u njemu nekad čuveni podrum rakije „Povlen“, današnja Destilerija Zarić. Legenda kaže da je mesto dobilo ime po Antoniju Kosijeru, doseljeniku iz sela Kosjeri u Crnoj Gori, koji se ovde naselio sa svoja tri sina. Nakon njega, dolaskom još nekoliko porodica, polako je krajem 18. veka počelo da niče naselje, koje je status grada dobilo 1966. godine. Ovaj kraj je oduvek bio interesantan turistima zbog svojih sela i zaseoka rasutih po pitomim dolinama i prirode koja pleni svojom jednostavnom lepotom. Čist vazduh, dinamičan reljef i raznolika klima, privlačili su ljude iz većih gradskih centara na odmor u netaknutoj prirodi.

Kosjerićki kraj ima veoma dugu voćarsku tradiciju, i po kvalitetu voća je bio čuven i izvan granica bivše Jugoslavije. Zbog dobrih klimatskih uslova, sastava zemljišta i nadmorske visine, ovdašnje sadnice šljiva, pre svega sorti požegača, trnovača i ranka, potom i krušaka, jabuka i malina, oduvek su bile veoma cenjene. U poslednje dve decenije drastično je smanjen uzgoj voća zbog problema niske otkupne cene. Ipak, stvari se menjaju. Zahvaljujući obnavljanju rakijskog podruma, ovaj voćarski kraj ne samo da je oživeo, već je u značajnoj meri i povećao broj zasada voća. Danas više od 1.500 domaćinstava obnavlja i proširuje svoje zasade za potrebe Destilerije Zarić.

Imajući u vidu novu etapu u razvoju privrede koja je otpočela investicijom u destileriju rakije, lokalne opštinske vlasti su stimulisale nabavku sadnica posebnim programom za voćare, čime je definisana strategija daljeg razvoja voćarstva u ovom kraju, sa poznatim i sigurnim kupcem – Destilerijom Zarić. Porodica Zarić je stari podrum u potpunosti rekonstruisala, dogradila i tehnološki unapredila, i tako ga osposobila za vrhunsku proizvodnju rakija, pre svega rakije od šljive koja ima zaštićeno geografsko poreklo, i  visokokvalitetne rakije od maline.