Rakija

Rakija

Rakija je žestoko alkoholno piće koje se tradicionalno proizvodi i služi na Balkanu. Iako je rakija stigla s Turcima na Balkan još u 15. veku, tradicija proizvodnje rakije u kosjerićkom kraju počinje krajem 19. veka kada je, uništavanjem vinograda filokserom, započeta sadnja više vrsta voća od kojih su se kasnije pravile različite voćne rakije. Mnoge kosjerićke familije su bile poznate po svom kvalitetnom voću i razlikovale se po rakijama koje su pravili od njih. U početku se rakija koristila pre svega u terapeutske svrhe, radi poboljšanja zdravlja, povećanja imuniteta, lečenja rana i podizanja dobrog raspoloženja. Tokom vremena se proces destilacije usavršavao, poboljšavane su recepture koje su doprinosile povećanju količina kvalitetno proizvedene rakije, pa je ona postala najpopularnije jako alkoholno piće koje se služi u različitim, svečanim ili svakodnevnim prilikama.

destilerija zaric destilerija zaric destilerija zaric

U početku se rakija koristila pre svega u terapeutske svrhe, radi poboljšanja zdravlja, povećanja imuniteta, lečenja rana i podizanja dobrog raspoloženja. Tokom vremena se proces destilacije usavršavao, poboljšavane su recepture koje su doprinosile povećanju količina kvalitetno proizvedene rakije, pa je ona postala najpopularnije jako alkoholno piće koje se služi u različitim, svečanim ili svakodnevnim prilikama.

Za rakiju se kaže da najbolje prija ako imate prijatelje, a da je opasna ako vam je to jedini prijatelj. Zato se preporučuje umereno i odmereno ispijanje ovog pića.

Mnoge narodne izreke se vezuju za rakiju. Kada se misli na njena lekovita svojstva, kaže se da najbolje leči bolesti slomljenog srca i napaćene duše. Kada se misli na dugovečnost, kaže se: „Ne treba ti drugog leka, rakija je apoteka, a Bog dobar – neka čeka!“. U novije vreme rakija se pominje i urbani