Sve o rakiji

Sve što ste želeli da znate o rakiji

Istorijat

Do 15. veka rakija se smatrala lekom, te su je proizvodili alhemičari i apotekari koji su verovali da rakija vraća starima mladost i da produžava život. Za početke prihvatanja rakije kao pića koje donosi užitak zaslužan je Luj IV, koji je 1514. godine dao privilegiju proizvođačima sirćeta da destilacijom proizvode i rakiju. Od XVI veka popularnost rakije je rasla paralelno sa povećanim brojem ratova i epidemija. Englezi su u ratu sa Holandijom davali svojim vojnicima rakiju 1581. godine. U Aziji je rakija počela da se konzumira kao piće u XIII veku. Marko Polo i misionar Rubrik su 1297. godine zabeležili da su mongolski nomadi pili fermentisano kobilje mleko – kumis, i da su ga daljim postupkom destilacije pretvarali u mlečnu rakiju – karakumis, i dalje, duplom destilacijom, pojačavali jačinu te rakije. Destilacija je proces koji su poznavali još stari Grci, te je Aristotel verovao da se ovim procesom čak i morska voda može pretvoriti u pijaću. Kasnije, destilaciju su do 13. i 14. veka koristili alhemičari za proizvodnju parfema. U Srbiji nema kuće bez domaćina i rakije.

Vrste rakije na Balkanu

Rakija je ušla na velika vrata u sve krajeve Evrope i postala deo nacionalnog obeležja svoje zemlje. Za dobro jutro, laku noć, kao aperitiv, za obloge, skidanje temperature, flaša rakije je neizostavni deo u svakoj domaćinskoj kući. Rakija od šljive, ili šljivovica je nacionalno srpsko obeležje. Druga često korišćena voća za spremanje rakije su grožđe (najčešće u Bugarskoj i Crnoj Gori), kajsije, jabuke, smokve i dunje. Rakija od šljiva i grožđa se katkad meša posle destilacije s drugim sastojcima, kao što su trave, med, višnje i orašasti plodovi. Prepečenica je dvostruko destilisana rakija, gde sadržaj alkohola nekad prelazi čak i 60%. Brlja je popularni naziv za jeftinu rakiju lošeg kvaliteta. Inače je rakija bez boje, osim kad se u nju dodaju drugi sastojci. Neke vrste rakija se drže u drvenim bačvama (od hrasta) zbog dodatne arome i zlatne boje. Preporuka je da se rakija pije iz posebnih malih čašica kapaciteta od 0,3 do 0,5 dl.

Jačina rakije

Najčešća jačina rakije je od 40 %, a domaće idu i do 60 %. Jačina rakije se određuje u volumnim procentima i u gradima. Određuje se po količini alkohola koji se izražava u zapreminskim delovima ili volumnim procentima, koji se obeležavaju kao % vol. Volumni procenat je broj litara čistog etanola koji se nalazi u 100 l pića. U svakodnevnom govoru jačina alkohola se često izražava u gradima. Preračunavanje se jednostavno može izvršiti pomoću jednakosti: 1 grad = 2.46 vol%.  Najpraktičnije i najbrže, jačina rakije se određuje pomoću alkohometra.