Zaštićeno geografsko poreklo

Zaštićeno geografsko poreklo

Oznaka zaštićenog geografskog porekla na proizvodu garantuje potrošačima širom sveta određeni i, svakako, neprikosnoveni kvalitet.

Naša rakija „kraljica“ je jedan od svega 30-ak prizvoda iz Srbije koji nose oznaku zaštićenog geografskog porekla i jedina rakija u Srbiji koja ima pravo da je nosi. Ova oznaka govori da je „kraljica“ proizvedena u određenom, karakterističnom geografskom reonu, od šljiva čiji sortni kvalitet je najviši u tom području, tehnologijom i načinom proizvodnje koji je čine jedinstvenom.

Jednostavnije rečeno, to potrošačima govori da je „kraljica“ posebna rakija i da je karakterišu posebna, visokokvalitetna svojstva.

Procedura zaštite geografskog porekla regulisana je zakonima EU i posebno definisana Lisabonskim sporazumom, a svaka zemlja donosi svoje zakone koji regulišu ovu oblast (kod nas, Zakon o oznakama geografskog porekla, Službeni list. RS 18/2010).

Zaštićeno geografsko poreklo

Oznaka zaštićenog geografskog porekla na proizvodu garantuje potrošačima širom sveta određeni i, svakako, neprikosnoveni kvalitet.

Naša rakija „kraljica“ je jedan od svega 30-ak prizvoda iz Srbije koji nose oznaku zaštićenog geografskog porekla i jedina rakija u Srbiji koja ima pravo da je nosi. Ova oznaka govori da je „kraljica“ proizvedena u određenom, karakterističnom geografskom rejonu, od šljiva čiji sortni kvalitet je najviši u tom području, tehnologijom i načinom proizvodnje koji je čine jedinstvenom.

Jednostavnije rečeno, to potrošačima govori da je „kraljica“ posebna rakija i da je karakterišu posebna, visokokvalitetna svojstva.

Procedura zaštite geografskog porekla regulisana je zakonima EU i posebno definisana Lisabonskim sporazumom, a svaka zemlja donosi svoje zakone koji regulišu ovu oblast (kod nas, Zakon o oznakama geografskog porekla, Službeni list RS 18/2010).

Zahvaljujući voću geografskog područja u kojem nastaje i posebnoj tehnologiji proizvodnje, Destilerija Zarić je dobila oznaku zaštite geografskog porekla za „kraljicu“ i time obezbedila da se na svetskom tržištu ova rakija izdvoji svojim kvalitetom, a u isto vreme promoviše ne samo Srbiju, već i Kosjerić, najbogatiji voćarski kraj naše zemlje.

Na ovaj način, pomoću „kraljice“, ponovo je brend rakije šljivovice vraćen na mesto i na svoj izvor, po čemu je Srbiju poznavao ceo svet.