Sjajne vesti stigle su u Destileriju Zarić

Opsesija rakija od maline i Nirvana rakija od kruške, dobitnice su Velike zlatne medalje, najprestižnije nagrade na Internacionalnom takmičenju Spirit selection by CMB.
Ovogodišnji 25 po redu Spirits Selection by CMB, održao se u Trevizu, a okupio je 138 strucnjaka iz 33 zemlje, koji su ocenjivali 2383 uzorka jakih alkoholnih pića iz 57
zemalja. Najviše medalja ove godine otišlo je u Francusku, čak 183, za njom je Kina sa 170 medalja, Brazil sa 99, Italija 91 i Meksiko sa 80 medalja.

U Srbiju su stigle 4 medalje, od kojih su dve, obe Velike zlatne medalje (Grand gold medal), pripale rakijama Destilerije Zarić.

Opsesija, rakija od autohtone sorte malina već godinama je miljenica kako domaće tako i inostrane publike i stručnjaka, pa je tako od strane francuskog časopisa LARVF 2018, svrstana u 10 najboljih voćnih destilata na svetu.

Sa druge strane, rakija od kruške Nirvana,na svim svetskim takmičenjima ocenjena je najvećim brojem bodova. Podsećanja radi, Nirvana je 2020. godine svrstana u 10
najboljih sprita na svetu na takmičenju Spirit selection By concours mondial de Bruxelles i već tada je dobila Veliku zlatnu medalju.Takođe, osvojila je 2016. godine na WSWA convention, Las Vegas USA najprestižniju medalju - duplo zlato(double gold medal), te je izložena u kristalnoj vitrini čuvenog hotela Ceaser palace.

Internacionalna takmičenja su od velikog značaja za pozicioniranje srpske rakije na svetskom tržištu. Rakija, iako jedan od najistaknutijih simbola Srbije, dugo godina je
nepravedno degradirana. Sa druge strane, imajući u vidu da je rakija proizvod od voća, te i da je kontinuitet u kvaltetu samim tim teže kontrolisati, u odnosu na neke druge destilate koji se proizvode od lakse kontrolisane sirovine, samo su jedan od pokazatelja zašto je rakiji mesto na samom vrhu scene destilata.