08. Juna smo imali tu čast da u Kosjeriću u Destileriji Zarić ugostimo dva draga gosta iz Amerike. U pitanju su gsopođa Dr. Bruk Hansen – profesor na Univerzitetu Južna Florida i globalni konsultant za održivi razvoj turizma i tehnologije virtuelizacije za promociju turizma sa 3D obilascima. Njena specijalnost su kulturno nasleđe i gastronomski turizami Gospodin Sir Dr. Adam Karmer takođe profesor na Univerzitetu Južna Florida i globalni lider u senzornoj nauci i pedagogiji u vezi sa alkoholnim pićima. Sir Dr. Karmer takođe pomaže u redefinisanju i izgradnji održivih praksi u gastronomskom turizmu i turizmu pića.

U prisustvu gospodina Vujice Zarića, naših tehnologa Dr. Marka Ljekočevića i Duška Didanovića smo prošli ceo proces proizvodnje, od prijema voća do proizvodnje rakije i njenog odležavanja u hrastovim buradima.

Sir Dr. Adam je pre Srbije bio u obilasku destilerija i viniarija, u Belgiji, Engleskoj i Italiji ali je Destilerija Zarić na njega ostavila “najupečatljiviji i najbolji utisak”. Na prvom mestu spoj tradicije i modernih tehnologija kao i autohtone sorte voća sa geografskim poreklom.

Dobili smo komplimente i od cenjene Dr. Brooke sa kojom smo razgovarali i o razvoju turističke ponude u lokalu i uvrštavanju Srbije, Kosjerića i Destilerije Zarić u turističku ponudu namenjenu američkoj populaciji.

Nakon obilaska destilerije i procesa proizvodnje prešli smo u degustacionu salu gde smo testirali sve proizvode. Sir. Dr. Adam, koji je inače vlasnik destilerije Viskija u Americi, je sa najvišom ocenom ocenio sve naše proizvode iz kojih je, “za nijansu”,  izdvojio, Nostalgija (rakiju od dunje) i Opsesija (rakiju od maline).

Prijateljstvo i saradnju ćemo podići na viši nivo u predstojećem periodu, na obostrano zadovoljstvo i nadamo se da ćemo i dalje doprinositi privrednom i marketinškom razvoju Srbije u svetu.